FOTO: Klobásy, špekáčky, tlačenka. Hrad Veveří se proměnil v uzenářskou svatyni
Veronika Miškaříková sobota 7.3.2020
Foto: Slavnosti Moravského uzeného
Na pět tisíc milovníků masa vyrazilo v sobotu 29. února a neděli 1. března na hrad Veveří. Konal se zde totiž osmý ročník Slavností moravského uzeného a vína. Na návštěvníky čekalo celkem 50 stánků, ve kterých mohli mimo jiné ochutnat 60 různých druhů uzeného a 130 druhů vín od moravských vinařů.
Krom dobrého jídla a pití nechyběl na slavnostech ani bohatý program. Například v sobotu se soutěžilo v pojídání prasečích rypáčků. Z celkem pěti soutěžících stihl nejrychleji sníst kilo rypáčků Ivo Solař z Bystřice pod Pernštejnem. Stačily mu na to čtyři a půl minuty.
Nedělní program obohatila kuchařská show Martina Škody, došlo i na tradiční vyhlášení Krále uzenářů roku 2020. Sami návštěvníci rozhodli o tom, že se jim po čtvrté stal Radomír Ráček z Náměště nad Oslavou, který provozuje rodinnou firmu Domácí řeznictví-uzenářství rodiny Ráčkovy.
Ani letos organizátoři nezapomněli na děti. Byla pro ně připravena dětská škola vaření, divadlo, program Science centra VIDA, střelnice nebo kolotoč.
Zdrojem fotografií jsou: Slavnosti Moravského uzeného (oficiální organizátor) a Moment Studio – Nečasovi.
Byl článek zajímavý?
Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.
18.8.2025 | Při cestách po Evropě pomůže zájemcům o návštěvu přírodních krasových podzemí nový knižní průvodce. Publikaci Zpřístupněné jeskyně Evropy vydala v těchto dnech Správa jeskyní České republiky (SJ ČR).